top of page

הטובים לסייבר
דורון אמיר

דורון אמיר (נולד ב-1975) הוא יזם טכנולוגיה עילית ישראלי בתחום התוכנה, הסייבר ואבטחת המידע. מייסד ומנהל CyTaka – אליפות העולם בסייבר למתכנתים. קידם בעולם פעילות גלובלית למען בניית גשרים בין העמים השונים, בדגש על עידוד לחינוך ותעסוקה בהייטק במגזרים השונים ובמדינות העולם.

0010_00.webp

ביוגרפיה​

דורון אמיר גדל בחולון. בשנת 1994 התגייס אל מסלול העתודה הטכנולוגית של חיל האוויר במטרה לשרת ביחידת המודיעין 8200, אך בסיום ההכשרה טרום השיבוץ וברוח המצב הביטחוני בישראל באותם ימים ביקש להיות לוחם קרבי[1], התנדב לחטיבת הצנחנים, ושירת בפלנ"ט 35 (עורב צנחנים).

ראשית הקריירה: הדרכה, תכנות וייעוץ

לאחר שחרורו מצה"ל החל את דרכו כמדריך תוכנה ואבטחת מידע בחברת הדרכת המחשבים הגדולה בעולם, New Horizons (אנ')[2], ובמהלך תקופה זו עבר הסמכות רבות של מיקרוסופט בטכנולוגיה והדרכה, כולל הסמכות MCSD[3]‏, MCAD (אנ')[4] ו- MCT (אנ')[5]. לאחר מכן עבד כמרצה בכיר לטכנולוגיית ‎.NET בג'ון ברייס / מטריקס[6], בהמשך כמתכנת באמדוקס[6], ואז כמרצה בכיר לתחום התוכנה ומנהל תחום הייטק ומחשבים במכללת רמת-גן[7]. באותה תקופה אף שימש כמרצה בטכניון[6] והוענקה לו תעודת מרצה מוסמך מטעם היחידה ללימודי חוץ של הטכניון[8]. במקביל, למד וחקר באופן אוטודידקטי את תחום הסייבר והתוכנה תוך התמקדות בתחום חקר חולשות אבטחת מידע, עבד גם כמרצה בכיר במכללות למקצועות הסייבר, ביניהן See Security[9].

לאורך תקופה זו דורון אמיר עסק במחקר עצמאי בתחום הסייבר (האקינג) ובאמצעות חברה שהקים ייעץ לגופים רבים בתחומי טכנולוגיית ואבטחת המידע, וביניהם חברות בתעשייה וארגוני ממשל וביטחון. במסגרת עבודתו הכשיר וכתב תוכניות הכשרה לחוקרי סייבר עבור משטרת ישראל ומשרד הכלכלה. בשנת 2008 נסע ללונדון במסגרת תפקיד בפילת מדיה גלובל (כיום סינטק מדיה) לשם הכשרת צוותי תוכנה בינלאומיים העוסקים בתחום הצפנת שידורים[6].
 

קריירה עסקית ומיזמים בתחום הסייבר

בשנת 2015 דורון אמיר היה בין המייסדים של חברת האחזקות הסינית TLV Ventures, שם שימש כמנהל טכנולוגיות ראשי (CTO)[6] ועזר בקידום טכנולוגיות של חברות ישראליות בסין וטאיוואן[10]. בשנת 2017 סיים את תפקידו לטובת הקמת מיזם סייבר בשם Plexivo (בעברית: פלקסיוו), אשר עסק בפיתוח רכיב חומרה ייחודי הכולל יכולות סייבר בעזרת חיישנים, ובמקביל מערכת סימולציות מבוססת משחקי מחשב למטרות אימון אנשי סייבר (בסגנון סדרת משחקי המחשב GTA)[11]. המיזם זכה להתעניינות רבה בתקשורת, ובמיוחד עקב הצטרפות אנשי ביטחון לוועדה המייעצת למיזם במספר רב ומרקעים מגוונים באופן ייחודי ביותר יחסית לחברת סייבר בישראל, כגון בני גנץתמיר פרדו, פרופ' יעקב נגל, פרופ' יצחק בן ישראליאיר כהן ועמי שפרן[11], אך הוא הופסק ב־2019 עקב בעיות רגולציה בתחום הסייבר ההתקפי ומחלוקת פנימית. לאחר הפסקת המיזם עבר דורון אמיר לעבודת מחקר בתחום פיתוח אלגוריתמים, לשיפור ביצועי מחשב על פלטפורמת מוצרי Nvidia, ולזיהוי קולי, בחברת בת של TLV Ventures.

Doron_Amir_and_Yossi_Cohen_at_the_Cyber_Nation_Championship_2022-01-31.webp

דורון אמיר עם יוסי כהן באליפות ישראל בסייבר של CyTaka‏, הילטון תל אביב, ינואר 2022

CyTaka

בשנת 2021 ייסד דורון אמיר את מיזם הסייבר CyTaka (בעברית: סייטאקה), המציע למתכנתים ואנשי סייבר הזדמנויות להדגים ולשכלל את יכולותיהם בתחום הסייבר דרך פתרון אתגרים ביישומון ייעודי ובתחרויות ארציות ובינלאומיות[12]. מטרת החברה היא לייצר יותר אנשי סייבר על ידי הקניית מודעות גדולה יותר לנושאי סייבר בקרב אנשי תוכנה, דבר אשר יספק לציבור מענה הגנתי טוב יותר כלפי איומי הסייבר המתגברים[13]. כיום דורון אמיר משמש כמנכ"ל CyTaka ונמנה עם הבעלים של חברת האם גלובוס מחקר ופיתוח, בעלת המותג CyTaka. במרץ 2022 פורסם כי החברה הצליחה לבצע גיוס בסך 50 מיליון דולר דרך קבוצת משקיעים פרטית לפי שווי של חצי מיליארד דולר למטרות קידום מיזם הסייבר מעבר לגבולות המזרח התיכון והתרחבות לשוק האירופי[14].

MSP00208.webp

Doron Amir and Gadi Eisenkot at CyTaka's Cyber Negev Competition, April 2022

חילופי דברים פומביים עם הרמטכ"ל אביב כוכבי

המוטו של החברה, "הטובים לסייבר", גרר התייחסות פומבית גם מהרמטכ"ל אביב כוכבי בנאומו בטקס סיום קורס טיס 183, ב־22 בדצמבר 2021 בבסיס חיל האוויר בחצרים: "לא, לא, זאת טעות (...) הטובים נמדדים בנכונות שלהם לסכן את חייהם כדי להגן על אנשים אחרים"[15].

במספר ראיונות שערך לאחר מכן דורון אמיר, הוא ביקש לתקן את הרושם שנוצר כאילו החברה מעודדת העדפה של שירות ביחידות הטכנולוגיות של צה"ל על פני שירות קרבי, והדגיש כי הוא בעצמו בעל רקע קרבי[16], וכי יישומון החברה מעודד גם לוחמים משוחררים לרכוש מיומנויות סייבר שימצבו אותם היטב בשוק העבודה[1].

“תחום הסייבר הוא הרבה יותר חשוב ממה שנדמה לרוב האנשים. ללא סייבר אין הייטק, וללא הייטק אין מדינה מודרנית. הסיסמה "הטובים לסייבר" מתכוונת להעביר מסר של העצמה לחברה בישראל. יש לשים עדיפות בחינוך, באקדמיה, בתעשייה, ולייצר יותר גאוני סייבר ויותר אנשי תוכנה אשר הופכים יחד לנכס לאומי ומעצימים את המשאב הכי חשוב למדינת ישראל – הרי הם תושבי מדינת ישראל.“

— דורון אמיר, פורבס ישראל, דצמבר 2021, עמ' 57

CyTaka_billboard,_Promo_event_for_Cyber_World_Championship_for_Programmers,_Best_In_Cyber_

שלט פרסומת מטעם CyTaka לקראת קדם אליפות הסייבר העולמית למתכנתים, הכולל את המוטו "הטובים לסייבר", הרצליה, דצמבר 2021

תחרויות סייבר

החברה מקיימת בישראל ובעולם תחרויות סייבר בפורמטים חדשניים ומשתכללים, כגון CTF (אנ')[13], צוות אדום (תוקף) (אנ') מול צוות כחול (מגן) (אנ')[17], ופריצה למכשירים חכמים. דורון אמיר נתן נפח ייחודי לתחרויות בכך שהזמין אליהן בכירים לשעבר במערכת הביטחון, כגון שמעון חפץדני יתום[15]יגאל אונאגדי איזנקוט[17]יוסי כהן[18] ודמויות בכירות נוספות לשאת דברים, להעניק פרסים, ולעודד את היוזמה. בתחרות "סייבר נגב", שקיימה החברה באפריל 2022 במקביל במדרשת שדה בוקר ובמשרדיה בהרצליה, העניק גדי איזנקוט לזוכה פרס למצוינות בסייבר ע״ש מאיר דגן מטעם העמותה לזכר מאיר דגן[17].

Doron_Amir_and_Igal_Unna_at_the_Cyber_Negev_competition_2022-04-04.webp

דורון אמיר עם יגאל אונא בתחרות "סייבר נגב" של CyTaka‏, אפריל 2022

מוצרים ושירותים

החברה פיתחה יישומון ייעודי אשר מציע למתכנתים ואנשי סייבר הזדמנויות להוכיח ולשכלל את יכולותיהם בתחום הסייבר דרך פתרון אתגרים, וכתוצאה מכך ליצור פרופיל מדויק עם דירוג רשמי המבוסס על יכולות.
 

בתחרות "סייבר נגב" 2022 חשפה החברה את CyTaka Cube – מערכת-עזר לאימון שמדמה מצבים שונים בתחום אבטחת המידע ומשולבת באופן ייחודי בתחרויות הסייבר של החברה בכדי להמחיש למשתתפים תרחישי סייבר הקרובים לעולם האמיתי[19].

פעליו

קירוב בין יהודים ומוסלמים

דורון אמיר פועל באופן אינטנסיבי מול העולם המוסלמי והערבי, בין השאר מתוך משרדי חברת גלובוס מחקר ופיתוח בדובאי[20]. פעילותו אף עוררה עניין רב ממדינות נוספות שאינן ביחסים דיפלומטיים רשמיים עם מדינת ישראל. באוגוסט 2021 קיימה החברה את אירוע קדם אליפות הסייבר העולמית במגדל בורג' ח'ליפה בדובאי[21]. באירוע זה, בהזמנתו של דורון אמיר, התכבד לשאת דברים על הבמה גם אלוף ה-MMA לשעבר הבלתי-מנוצח חביב נורמגומדוב, עד אז מבקר ידוע של מדיניות ישראל כלפי הפלסטינים[22], והביע תמיכה ביוזמה להקמת מוסדות חינוך הייטק במדינות ערביות[23]. על כך הוסיף: "הגשמת החזון המשותף תביא לפריצת גבולות ותקדם את האחווה והשלום בין המוסלמים והיהודים. חסל סדר סכסוכים, עלינו להביט אל העתיד"[21].

Khabib_Nurmagomedov_and_Doron_Amir_at_the_pre-qualifying_event_for_the_world_cyber_competi

דורון אמיר עם חביב נורמגומדוב באירוע קדם אליפות הסייבר העולמית של CyTaka‏, דובאי, אוגוסט 2021

הקמת והובלת פרויקטים להכשרה מקצועית עבור האוכלוסייה החרדית (גברים, נשים)

לאורך השנים דורון אמיר עסק רבות בקירוב לבבות בין חרדים וחילונים. הוא הקים והפעיל מיזמים להכשרה לתעסוקה עבור האוכלוסייה החרדית ולקידום תוכניות לטיפול בבעיית האבטלה, לשם הרחבת שוויון ההזדמנויות לאוכלוסייה זו באופן כללי, ובפרט לקידומה לעבר שוויון מגדרי על ידי עידוד תעסוקת נשים בהיי-טק. עד שנת 2007 עבד בשיתוף פעולה עם מנפאואר בראשית, קרן קמ"ח, צוות תוכניות תעסוקה לחרדים בג'וינט ישראל[24], וסניף המרכז החרדי להכשרה מקצועית במודיעין עילית.

פעילות לקידום מצוינות בהייטק

דורון אמיר הוא ידיד המערכת של קבוצת "אנשים ומחשבים"[25] מאז 2003. הוא שפט בתחרויות רבות של הקבוצה, כולל תחרויות ההייטק הגדולות ביותר בישראל, IT Awards (החל מ־2003[26]) ו- Webi Awards (החל מ־2007[27]), והיה יו"ר חבר השופטים בתחרות Mobi Awards (החל משנת 2011[28]). בתחרויות אלו השתתפו גופים מהגדולים במשק הישראלי, וביניהם מוסדות מתחומי הבנקאות, המימון, הבריאות והשלטון הלאומי והמקומי[29][30]. תוכניות ותקציבי הפיתוח של גופים אלו בתחומי ה- web והמובייל הושפעו ישירות מהשתתפותם במסגרת זו, ובכללה מהתפיסה של דורון אמיר אשר אותה יישם דרך הקריטריונים שקבע עבור הדירוג בתחרויות.

דורון אמיר מפרסם מאמרים פרי עטו ומתראיין לפרסומי הקבוצה[31], ומשמש כדובר וכחבר פאנל בכנסי הקבוצה.
 

 

עמדותיו

בנושאי טכנולוגיית סייבר, הדגים דורון אמיר על הבמה בכנס Mobility 2013 כיצד ניתן לפרוץ לסמארטפונים עם כל מגוון מערכות ההפעלה לסוגיהן על-מנת להעביר מסר תקיף בנושא שמירת הפרטיות מצד חברות התקשורת[20][32]. עוד ציין דורון אמיר כי מדינת ישראל לומדת להתחזק עם כל מתקפת סייבר שהיא סופגת, וככל שהיא מהווה מטרה להתקפות היא מתחזקת יותר[33]. הוא התנגד להצעה שהשב"כ יאתר מפרי בידוד של מבודדי קורונה באמצעות איכון סלולרי[34], והפציר במערכת הביטחון לגבש תוכניות להסרה ולטיפול באיום רחפני הנפץ שהפכו פוטנציאל לנשק אסטרטגי[35]. לאחר התפוצצות פרשת NSO בירך דורון אמיר על פריצת העניין לתודעה התקשורתית והציבורית, דבר אשר לטענתו יקדם הקמת מנגנוני רגולציה ופיקוח על חברות פרטיות שמפתחות ארסנל כלי נשק מתקדמים מעולם הסייבר[20]. בנוסף, הוא תמך בחיזוק יחידת הסייבר של משטרת ישראל כך שתהיה מקבילה ביכולותיה לאלו של יחידה 8200 של אגף המודיעין של צה"ל[20].

בנושאי ביטחון סייבר טען דורון אמיר כי איראן משקיעה משאבים רבים בהכשרת ההון האנושי שלה לסייבר, באופן יחסי יותר מאשר ישראל, והזהיר כי לא מן הנמנע שהיא מממנת מלגות לישראלים במטרה להפוך אותם בשלב עתידי לסוכנים[36]. לאור חשיפת דבר הפריצה לטלפון של יו"ר כחול לבן בני גנץ, הוא הזכיר שטלפונים חכמים של דמויות בכירות יכולים להיפרץ על ידי שלל גורמים, כך שאיראן לא חייבת לעשות זאת בעצמה תוך סיכון בחשיפתה, אלא ייתכן שדי לה בלקנות את המידע מגורם שלישי[37]. לאחר חיסול ראשי החמאס במבצע "שומר החומות" קבע דורון אמיר כי הכסף שמנותב לחמאס ומאפשר לשכור מפגעי סייבר הוא האתגר החדש של מדינת ישראל ויחידה 8200, והעריך כי העולם בדרך ליצירת שיתוף פעולה גלובלי לאיתור קורלציות בין תנועות של כספים ושיוך המקורות למדינות השונות, כדי שיהיה אפשר לפעול נגד המפגעים במישור הבין-מדינתי[38]. דורון אמיר גם הזהיר מפני צבירת המימון וכוח האדם של ארגוני הסייבר ההתקפי, והדגיש כי השילוב בין מימון וכוח אדם מהווה צבא לכל דבר[21].

בנושאי טכנולוגיה נוספים, קרא דורון אמיר לחברות המפתחות יישומונים להעמיק את הפיתוח ולשים דגש על שימושיות[39].

בנושאי משק וכלכלה, עודד דורון אמיר את החרדים לשאוף להשתלב בחברה הכללית וקרא לחברות המעסיקות חרדים להפסיק להושיב אותם במתחמים מבודדים משאר עובדי החברה[40]. הוא יצא מחד נגד משקיעים שמדללים את היזמים[41] ושמכריחים חברות סטארטאפ לשנות אסטרטגיה כך שתתאים לצרכיהם[42], ומאידך נגד מימון סטארטאפים קטנים שמתחרים נגד חברות גדולות בקרב חסר סיכוי[43]. לקראת חגיגות יום העצמאות ה-70 למדינת ישראל טען דורון אמיר בביטחון כי בעתיד הקרוב ישראל תהיה מעצמת הידע המובילה בעולם[44]. עם פרוץ משבר הקורונה הביע דאגה ממרכיב חוסר הוודאות וההשפעה הפסיכולוגית שלו על עולם ההשקעות, וסקפטיות לגבי האפקטיביות של פתרונות וירטואליים לעבודה מרחוק[45], אולם אלו התחלפו במהרה באופטימיות[46]. שנה לאחר חתימת "הסכמי אברהם" הוא קרא להסדיר רגולציה פיננסית אל מול מדינות המפרץ[47]. בנוסף, תמך דורון אמיר בהחלת מנוחה שבועית במשק בימים שבת וראשון[48], בין השאר מאז מחקר שהוביל ב־2011 תחת מינויו של סילבן שלום, אז השר לפיתוח הנגב והגליל ולשיתוף פעולה אזורי, על השלכות ההצעה על ענף ההיי-טק[49].

בנושאי תקשורת וצרכנות, דורון אמיר הביע אכזבה מאי קיומה של רגולציה שתכריח את חברות התקשורת להציג ללקוח מראש כיצד תיראה החשבונית החודשית לפני כל שינוי בחשבון

bottom of page